Gizem Hız – Memage
01-15 Kasım 2019
Memetik kavramı ve image kelimelerinin birleşiminden türeyen Memage adlı seri, gündelik hayatta karşılaşılan nesnelerin -yapay aydınlatma olmaksızın- sahip oldukları renkleri fotoğraflayarak kayıt altına alma üzerine kuruludur. Serideki her bir fotoğraf 21. yüzyılın yeni medya ifade aracı olan cep telefonu ile fotoğraf çekme eylemiyle üretilmiş ve telefonda kaydoldukları sayısal verileriyle adlandırılmışlardır. 2018 yılından itibaren farklı zaman aralıklarında ve farklı yerlerde çekilen, aralarında herhangi tematik veya kurgusal yakınlık bulunmayan bu imgeler, ışık tayfı ve renklerin karşıtlık ilkesi referans alınarak iki ayrı bölümden oluşan dizinler şeklinde sergilenmiştir. Rastlantısal anların kaydı olarak tanımlanabilen bu derleme ile birlikte, sayısal veriye dönüşen ve bu verilerin son olarak dijital bir aracı tarafından “yüzeysel” olarak izlenebilir hale getirilmesi sürecinde şu sonuçlar ortaya çıkmıştır: Bir çiçeğin doğal ışıkta verdiği renk, onun dijital ve basılı temsillerinde aynı değere karşılık gelemez. Gözün algıladığı renge ekran RGB renk uzayından cevap verir, yazıcı ise aynı rengi CMYK paletinin sınırları içerisinde yansıtır. Gerçeğinde mavi olarak tanımlanan bir çöp poşeti, fotoğrafta bir imge haline dönüştüğünde, bilgisayar tarafından otomatik atanan IMG_5450 onun yeni adı olur. Böylece sayısal veri başrolü alır ve çöp poşetinin mavi tonuna işaret eder.
Memage, renklerin türlü kayıt ve temsil hallerini araştıran mobil bir bellek kaydı ve kişisel görüntü günlüğü olarak yıllarca devam edecek bir seridir.
The Memage series -in which the name derives from the combination of memetic notion and image words-, is based on recording the colors of objects encountered in daily life. Each photograph in the series was produced with the action of taking pictures with mobile phone without any artificial lighting or editing afterwards. Each picture was named with the digital data registered on the phone. These images are displayed in two separate sections with reference to the principle of contrast of light spectra and colors. They have been taken at different time intervals and in different places since 2018 and do not have any thematic or fictional intimacy among them. This compilation can be defined as the recording of random moments.
In the process of converting to computational data and making these data superficially traceable by a digital tool, the following results have emerged: The color of a flower in natural light cannot correspond to the same value in its digital and printed representations. The screen responses via RGB color gamut to what eye can detect, and the printer reflects the same color within the boundaries of the CMYK palette. For instance, when a garbage bag, originally defined as blue, becomes an image in the photo, and the computer-assigned IMG_5450 becomes its new name. Thus the numerical data becomes the name and points to the blue shade of the garbage bag.
Memage is a series that will last for years as a mobile memory record and a personal image diary that investigates the registration and representation of colors.
Sergiye adını veren Memage adlı çalışma, gündelik gezinmeler esnasında dış dünyada yer alan nesnelerin sahip oldukları renklerin bir seri kaydı olarak karşımıza çıkıyor. Renklerin türlü temsil edilme durumlarının gözlemlendiği mobil bir bellek kaydı ve kişisel görüntü günlüğü olarak ilk kez sergilenecek olan bu seriye, 01.44 isimli çalışma da eşlik ediyor.
Gizem Hız Altıntaş (1984)
On üç yaşında Bulgar ressam Rashid Nur’dan resim dersleri almaya başladı. Sanat eğitimine Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde devam etti. 2008 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Hollanda, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden’de bir dönem Grafik ve Multimedya Tasarımı ve Fotoğraf dersleri aldı.
Mezuniyetinin ardından İstanbul’da reklam sektörüne yönelip, sanat yönetmeni olarak çalışmaya başladı. Profesyonel kariyeri boyunca birçok büyük markayla çalışma fırsatı yakaladı ve ödüller aldı. 10 yıllık mesleki hizmet ve deneyiminin ardından tasarımcı kimliğini ve aldığı sanat eğitimini yeniden hatırlayıp reklam sektörünü ardında bıraktı.
Şu anda Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı’nda yüksek lisans tezini hazırlamakta olup, renkler üstüne araştırmalar yapmakta ve bu kapsamda multidisipliner işler üreterek bir yandan da hayal ettiği proje ve çalışmaları hayata geçirmeye hazırlanmaktadır.
https://www.gizemhiz.com/
Metehan Özcan
1975 doğumlu. 1993-1995 St.Louis Üniversitesi`nde mimarlık önlisans eğitimi aldı. 2000 Lisans derecesini Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü`nde, 2012 Yüksek lisans derecesini Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Programında aldı. Bilgi Üniversitesi öğretim kadrosunda görevli. İstanbul’da yaşıyor. Özcan çoğunlukla modernist mekanın varoluşunu ve temsiliyetini sorgular. Minör tarih, kimlik, cinsiyet ve tasarım kültürü gibi kavramlar üzerinden işler üretmektedir.