Bellek ve Hikaye Projesi
Bellek ve Hikaye Projesi
1-2 Ağustos
Bellek ve Hikaye Atölyesi
2015’ten beri sanatçılara yeni üretim alanları açmak üzere çalışan Kendine Ait Bir Oda’nın etkinliği olarak, Urla’nın Barbaros Köyü’nde yer alan İlkdördün Kültür Sanat Vakfı’nda “Bellek ve Hikaye” atölye çalışması gerçekleşti.
Atölye çalışması, köyün belleğinde önemli yer turan aktör ve olayları anlatan köy sakinleri ile bu anlatıları kendi pratiklerine uyarlayan 8 sanatçının katılımıyla, 1-2 Ağustos 2019 tarihleri arasında gerçekleşti.
Barbaros Köyü, kültür ve sanata verdiği değer, her yıl gerçekleşen Oyuk Festivali ve kendine has sosyal dinamikleri ile toplumsal eşitlik ve hoşgörü adına proje için eşsiz bir alan açıyor. Sahip olduğu bu yapının oluşmasında etken olarak aktörlere dönük bellek çalışmasını hedefleyen Bellek ve Hikaye Atölyesi, köy sakinleri ile İzmirli bir grup sanatçıyı İlk Dördün Kültür Sanat Vakfı’nın mekanında bir araya getirdi. Geçmişinden bugüne, köyün kaderini biçimlendirmiş önemli aktörler ve dönem hikayeleri, köy sakinleri ve hikaye anlatıcıları taradından sanatçılara aktarıldı. 2 gün boyunca dinledikleri anılar, hikayeler, gözlemler ve aldıkları notlar sonrası İzmir’e geri dönen sanatçılar, bir ay süresince ellerindeki ve belleklerindeki dokümanlarla grup çalışması sürdürdüler. Sürecin bitiminde kolektif bir biçimde üretilen yapıtlar Barbaros Köyü sakinleri ve sanatçıların katılımıyla İlkdördün Kültür Sanat Vakfı binasında bir açılış kokteyli ile sergilendi.
Atölye çıktıları ile sürecin dokümantasyonundan oluşan sergi, sonrasında Kendine Ait Bir Oda’nın ortağı olduğu Karantina Kolektif mekanında sergilendi ve Barbaros Köyü İzmir’de ağırlanmış oldu.
Atölye Katılımcıları;
Sanatçılar
Berna Dolmacı
Hasan Işıklı
Nilüfer Tunay
Tuğçe Temiz
Tuğçe Akay
Ayşegül Doğan
Hande Bozbıyık
Gökçe Suvari
Aycan Genlik
Anlatıcılar
Zübeyde Taşkın
Suat Taşkın
Zeynep Ersan
Aydın Yaka
Ceylan Abla
İlhan Ece
Ülkü Akay
Enis Çelik
Öner Tan
Ümit Demirtaş
Ömer Taşkın
Turgut Yurtseven
Banu Ersan
Ali Taşkın
18 Ekim 2019
Bellek ve Hikaye Sergisi
Kendine Ait Bir Oda’nın İzmir’den bir gurup sanatçının katılımıyla Urla Barbaros Köyü’nde düzenlediği ‘Bellek ve Hikaye’ adlı atölye çalışmasında üretilen eserler 18 Ekim’de Barbaros Köyü’nde sergilendi.
Barbaros Köyü, kültür ve sanata verdiği değer, her yıl gerçekleşen Oyuk Festivali ve kendine has sosyal dinamikleri ile toplumsal eşitlik ve hoşgörü adına proje için eşsiz bir alan açtı. Köydeki İlkdördün Kültür ve Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen atölye çalışmasına katılan sanatçılar Berna Dolmacı, Hasan Işıklı, Nilüfer Tunay, Tuğçe Temiz, Tuğçe Akay, Ayşegül Doğan, Hande Bozbıyık, Gökçe Süvari, Aycan Genlik ve Tufan Baltalar vakıf binasında yer alan şair Süreyya Berfe’nin bağışladığı kütüphanesinde Barbaros Köyü sakinleriyle bir araya geldi. Çocukluğu Barbaros’ta geçen ve köyle bağı halen devam eden Nilüfer Tunay’ın önerisiyle davet edilen ‘anlatıcılar’, Barbaros Köyü’nün tarihi için önemi olan kişilerle ve olaylarla ilgili anılarını, hikayelerini, duyduklarını anlattı. Anlatıcılar, köyde yaşamış ve köyün tarihi için önemli olan, köy hayatına renk katan seçilmiş karakterlerden bahsetti. Bu karakterler; batıl inanç ve hurafelere karşı savaş açan eski köy imamı Hafız Ömer, köyden 16 çocuğun Köy Enstitüsü’ne gitmesine vesile olan ve Cumhuriyet döneminin köye atanan ilk öğretmeni Ali Muallim, aynı zamanda taş ustası olan ve köydeki evlerin hemen hemen hepsini inşa eden, Cumhuriyet’ten sonra üst üste seçilerek 20 yıl muhtarlık yapan Ali Taşkın (Muhtar Ali), köydeki Köy Enstitüsü mezunlarından biri olan ve Enstitü ruhunu tüm yaşamına ve mesleğine uygulayan idealist öğretmen Nihat Taşkın (Nihat Öğretmen), akşamları ev ev gezen köyün masalcısı Refika Yenge, doğaçlama manileriyle tanınan Pembe Yenge, bulduğu her yazıyı okuyup biriktirmesiyle bilinen ve köy kahvesinde kendi yaptığı kuklalarla Karagöz oynatan tenekeci ustası Karagöz Dayı ile sevdiklerine maniler ve türküler söyleyen, köyün Bektaşilerinden Hakkı Dede’ydi. Köyün tarihinden ‘kişiler’ ve ‘olaylar’, anılarda yer alan haliyle hikayelere dönüştü ve atölyeye katılan sanatçılara ilham verdi. Köy Sakinlerinden İlhan Ece, Zübeyde Taşkın, Suat Taşkın, Ceylan Caner, Ülkü Akay, Yüksel Ersan, Aydın Yaka, Hatice Tan, Özden Aykut, Nevin Balcı, Ümit Demirtaş, Ömer Taşkın, Ali Taşkın, Figen Yavuz ve Gonca Timurdoğan’ın anlattıkları dinlendikten sonra, uygulama ve canlandırma aşaması bir sonraki gün köyde yapılan geziyle devam etti. İki gün boyunca dinledikleri anılar, hikayeler, gözlemler ve aldıkları notlar sonrası İzmir’e geri dönen sanatçılar, bir ay süresince ellerindeki ve belleklerindeki dokümanlarla grup çalışmasını sürdürdü. Bu sürecin sonunda kolektif bir biçimde üretilen yapıtlar, Barbaros Köyü sakinleri ve sanatçıların katılımıyla 18 Ekim’de 15.30- 19.30 saatleri arasında Zübeyr Zühtü Erzen Kütüphane binasında bir açılış kokteyli ile sergilendi. Atölye çıktıları ile sürecin dokümantasyonundan oluşan sergi, daha sonra da Kendine Ait Bir Oda’nın ortağı olduğu Karantina Kolektif mekânına taşındı ve Barbaros Köyü İzmir’de ağırlanmış oldu.
Teşekkürler!
Barbaros Köyü Muhtarı, Barbaros Ersan
Moderatörlüğü ve katkılarından dolayı, Nilüfer Taşkın Tunay
Toplantıda ev sahipliği için, İlkdördün Vakfı ve yürütücüsü Gülnur Vural
Filmin kurgusu için, Efe Önal
Etkinliğimize şiir yazan, Halil Özdemir.
Köyü ve emeği geçen önemli figürlerin öykülerini bize aktaranlar,
İlhan Ece
Zübeyde Taşkın
Suat Taşkın
Ceylan Caner
Ülkü Akay
Yüksel Ersan
Aydın Yaka
Hatice Tan
Özden Aykut
Nevin Balcı
Ümit Demirtaş
Ömer Taşkın
Ali Taşkın
Figen Yavuz
Gonca Timurdoğan..
Atölye uygulamasına katılan sanatçılara
Tüm emeği geçenlere,
Teşekkürü borç biliriz.