Nergiz Dukan – Vizkozite
18 Ocak – 10 Şubat 2019
Melez kimlikler ile yeni ilişkiler üzerine :
Gerçeklik ve düşler arasında zihinde imgeleşen melez türlerin varlığı tarihsel süreçte farklı kültürlerin temsilleri niteliğini kazanmıştır. Yeni tür olarak ifade edilen her bir canlı birer sembol niteliğine bürünmüştür.
Sanatçı Nergiz Dukan’ın kişisel sergisi Viskozite, aslında geleceğin sembol niteliği olabilecek yeni canlı organizmalarının izini süren bir araştırma. Farklı yüzeylere göre değişen, dönüşen kimliklerin; bulundukları yüzeye göre şekil alma hallerini görüyoruz. İnsan bilincinin algıladığı formlar ve renkler çakışarak kendi olmak istedikleri formlara; saf hallerine dönüşme arzusundadırlar. Bilincin baskı altında olmadığı ve kodlamadığı, tanımlamaya ihtiyaç duyulmayan nesnelerin kendileri ile yüzleşiyoruz.
Yüzeye tepki veren, mekanın sınırları ile şekil alıp dışarı taşan imgeler dünyası. Bir akış niteliği gösteren formların bir aradalığının temsil ettiği bir dil. Sembollerden oluşan bir alfabeye dönüşen her bir beden parçası, kendini açık bir şekilde ortaya koyuyor. Yüzeylerdeki algılayabileceğimiz gerçeklikle bağ kuran yeni tür uzuvlar, formun değişkenliğinin ta kendisi. İçine girdiği kaba göre şekil alan fakat izleyicinin zihninde yaşamsal evrimini devam ettiren canlılar ile karşı karşıyayız. Viskozite, insanın alışık olduğu yapısal bütünlüğünü bozup, insana dair birşeyler taşıdığını yadsıyamadığımız ama her an değişime açık yeni formlarla bu yeni varoluş biçimlerinin olabilirliğini sorguladığı düşünsel bir habitat.
Dukan, alışılmış olguları (kent, kimlik, beden, vb.) yüzeyde yer alan imgelerle tanımlama arayışında değil. Fakat ele alınan meselenin kendisi de sembol olmanın dışında kendini ele vermek istemiyor. Çünkü yüzeyde hareket halinde olan organ parçaları, parmaklar, et parçaları ve beyinimsiler; hepsinin bir araya gelişi zihin ve hayal gücünün izlediği yol haritasının kendisi.
Sergideki işlerin ele aldığı asıl kısım organizmaların evrimsel çakışmaları. Bir nesnenin başka bir nesne ile konuşma hali. Garip, kırılgan, iyi ve çirkin olasılıklarının dışında; olanın ve olacak olanın araştırılma hali. Yaşadığımız zaman dilimi içerisindeki ekonomik, kültürel ve ekolojik değişimlerden doğan yaşama biçimlerinin yarattığı ortamda yeni türden canlılar listesi bir açıdan. Yarattığımız medeniyetlerle herşeyi kontrol ettiğimizi düşünürken kendi melez çelişkilerimizle başbaşayız. Çoklu ve çelişkili tanımsız temsillerin sembolleri olarak okunan her bir ifade yeni bir dilin habercisi. Viskozite, nesneler arasındaki kimyasal dilin imgelerle ifadesinin temsilidir.
Nergiz Dukan
Nergiz Dukan, İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik eğitimini tamamladiktan sonra, 9 Eylul Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümünden mezun oldu. Mamut Art Project’ten tanıdığımız, İzmir’de ve İstanbul’da çeşitli sergilerde yer alan ve Kendine Ait Bir Oda kapsaminda ilk kişisel sergisini gerçekleştiren sanatçı eğitimini Belçika, Kask & CONSERVATORIUM Scool of Arts Gent’te sürdürüyor.
Mehmet Kahraman
Mehmet Kahraman, 1986 İzmir doğumlu, küratör ve yazar. Lisans eğitimini 2011’de Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde tamamladı. Türkiye’deki çeşitli sanat dergilerine düzenli olarak katkıda bulunuyor, İstanbul’daki REM Art Space’in direktörü ve küratörü.